Povestea ceasurilor Agassiz

Aceia care sunt pasionați de ceasuri leagă inevitabil numele Agassiz de Longines. Și nu fără motiv. Începuturile mărcii Agassiz Watch Co. sunt în anul 1876, când fiul lui Auguste Agassiz, Georges, a pus bazele fabricii. Auguste Agassiz este fondatorul Longines.

Georges Agassiz a făcut parte din proiectul Longines, chiar a avut rolul de manager financiar si de marketing. S-a ocupat de vânzarea ceasurilor Longines în Statele Unite ale Americii. Până în 1876 când a părăsit Longines și a pus bazele mărcii proprii Agassiz Watch Co. Scopul principal al fabricii era acela de a fabrica și asambla mecanisme de ceas de mare valoare și cu o foarte bună calitate și, de asemenea, de a fabrica ceasuri. Și-a creat propriul logo – un oval cu semnătura Agassiz și un pește sub semnătură. Și-a realizat cea mai ambițioasă dorință în 1889 când, la expoziția mondială de la Paris, a primit medalia de aur pentru mecanismele remarcabile pe care le fabrica.

În 1896 drepturile pentru numele și logo-ul Agassiz Watch Co. au ajuns la Auguste Sandoz, un fost angajat la Longines și Agassiz.

Odată cu începutul secolului XX, Agassiz a început să fabrice ceasuri de mână bijuterii. În plus colecția cuprinde cronografe și ceasuri de buzunar cu mecanisme ultra subțiri. Anunțuri datate 1925 exprimă faptul că Agassiz a fabricat de asemenea ceasuri cu complicații, în special ceasuri de buzunar cu repeater-e. În orologie, complicație înseamnă orice alt feature pe care îl oferă un ceas, în afară de a arăta ora și minutele (a.k.a ceasuri cu mecanism simplu). Ca exemplu de complicații avem ceasurile care arată data, ceasuri cu alarme, cronografe sau ceasuri care se întorc singure (automatice).

Pe lângă ceasurile de buzunar cu complicații, Agassiz a mai fabricat ceasuri de tip inel, ceasuri certificate cronometru, ceasuri eight-day (mecanisme mecanice care funcționau cu o întoarcere completă până la 8 zile) și ceasuri indicatoare pentru avioane. În 1940 au început să fabrice și ceasuri de tipul World-Time, adică ceasuri care pot afișa ora pe mai multe fusuri orare.

Legătura cu Longines nu a fost niciodată eliminată în întregime și, de exemplu, în Statele Unite ale Americii au fost comercializate ceasuri ce poartă semnătura Agassiz-Longines.

Pentru un colecționar, ceasuri Agassiz se găsesc la prețuri accesibile, problema fiind că se găsesc destul de rar, mai ales în condiții bune.

Agassiz (2)Agassiz (4)Agassiz (5)Agassiz (3)Agassiz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!