Alegeri Europarlamentare 2014

Eu cu cine votez pe 25 Mai? Dar voi?
O să încerc să sintetizez câteva informații pe care eu le-am căutat și care mi se par relevante pentru a face o alegere în cunoștință de cauză pe 25 Mai (pe cât se poate). Informații pe care le-am găsit pe mai multe site-uri.

Câteva date despre Parlamentul European

 • în 2014 vor fi 751 de eurodeputați.
 • în Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia se votează pe liste deschise – adică votezi candidatul/candidații nominal.
 • în Franța, Germania, Ungaria, Portugalia, România, Spania și Regatul Unit (cu excepția Irlandei de Nord) se votează pe liste închise – adică votezi partidul și acesta stabilește lista/ordinea cu cei pe care îi trimite în Parlamentul European.
 • în  Irlanda, Malta și în Irlanda de Nord se folosește sistemul de vot unic transferabil – adică votezi partidul după care stabilești și ordinea pe lista propusă de partid.
 • numărul de mandate repartizate fiecărei țări este proporțional cu numărul populației țării respective. Repartizarea mandatelor se face pe baza principiului proporționalității degresive: țările cu populația cea mai mare au mai mulți deputați decât țările mai mici, dar acestea din urmă au mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte.

Alegeri Europarlamentare (1)sursa infografic : http://www.elections2014.eu/ro/news-room/infographics
(Open in new tab pentru rezoluție full)

 Acum despre România

 • Avem 32 de mandate disponibile pentru Parlamentul European, pe care le repartizăm candidaților la alegerile din 25 Mai 2014.
 • Partide participante la alegeri: Alianta Electorala PSD-UNPR-PC, Partidul Democrat Liberal, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România,Partidul Mișcarea Populară, Partidul Noua Republică, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul Dreptății Sociale, Partidul Ecologist Român, Alianța Națională a Agricultorilor, Forța Civică, Partidul Verde, Alternativa Socialistă și Partidul România Mare.
 • Candidați independenți: Georgiana Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Adrian Toader, Dănuț Liga, Vasile Iustuc, Nicolae Toteanu, Paul Purea, Pericle Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Dăeanu.
 • Primii de pe listele fiecărui partid îi puteți citi pe site-ul caleaeuropeana.ro.
 • Pentru distribuirea numărului de mandate per partid se folosește metoda lui D’Hondt, care pe scurt spune cam așa:
  • numărul total de voturi obținut de fiecare partid se împarte succesiv la 1, 2, 3 … n, unde n este numărul de mandate pe care îl are țara (32 în cazul României).
  • La sfârșit, din toate rezultatele obținute prin împărțirea voturilor fiecărui partid la 1, 2, 3 … 32 se aleg primele 32 cele mai mari. Dacă partidul X a avut 5 rezultate în primele 32 atunci va avea 5 locuri în Parlamentul European.
  • Metoda lui D’Hondt defavorizează partidele mai mici deoarece raportul real dintre numărului de voturi obținut, numărul total de voturi și numărul de locuri disponibile per țară este fracționar iar pentru partidele mari se rotunjește în sus prin metoda lui D’Hondt iar pentru partidele mici se rotunjește în jos. Dar pe de altă parte nu puteai să trimiți 1.38 deputați, oricât de mult ne-am dori noi câteodată să mai tăiem din ei…
 • Lista secțiilor de votare pentru românii din străinatate o aveți aici: Lista sectii vot strainatate (via)

Cam astea sunt informațiile inițiale care m-au interesat pe mine.

Ce urmează? Păi eu personal voi lua primii candidați de la fiecare partid în parte și mă voi interesa despre ei. O să citesc și despre cei independenți și voi decide pe cine aleg eu să se ducă să o frece pe salarii de mii de Euro în Parlamentul European.

Lecturi suplimentare:

http://alegeri.resurse-pentru-democratie.org/sisteme_electorale.php
http://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2013/08/Sistemul-electoral-pentru-europarlamentare-21.pdf

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

One thought on “Alegeri Europarlamentare 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!