Povestea ceasurilor Alpina

Începuturile au fost în anul 1883 când câțiva ceasornicari pasionați s-au hotărât să se asocieze pentru a cumpăra și vinde componente de ceas. Dar comerțul în sine nu a avut succes foarte mult. Pentru a nu irosi experiența și măiestria dobândită de-a lungul anilor au început să facă parteneriate cu alte întreprinderi specializate pentru a fabrica calibre de ceas și, în același timp, pentru a își extinde rețeaua de comercializare.

Astfel, asociația inițială s-a dezvoltat într-un grup de producători și comercianți angro și retail.

În 1896 Association Horlogère Suisse a înregistrat o marcă pentru mecanisme de ceasuri și carcase. Ideea s-a dovedit a fi utilă în timp și din acest motiv alte întreprinderi importante au urmat exemplul și s-au alăturat asociației. Printre ele companiile americane Gruen și Hamilton dar și producătorii de cronometre din Glashütte, Union Horlogère Glashuette Sa. GmbH. În 1911 Alpina a devenit nume de brand al Union Horlogère, rolul său principal fiind să semneze gama de ceasuri de mână a grupului. În cataloage ale vremii respective găsim ceasuri bijuterii cu platină, aur sau argint. De asemenea Alpina a semnat ceasuri de mână cronograf.

După Primul Război Mondial, circumstanțele politice au făcut ca Alpina să își stabilească sediul în Berlin ca Alpina – Deutsche Uhrmacher Genossenschaft GmbH. Compania mamă din Elveția a fost înregistrată ca Alpina Fabriques d’Horlogerie Reunies S.A. și de asemenea ca Union Horlogère.

În 1927 cunoscuta siglă cu triunghiul roșu a fost înregistrată în Germania ca trademark Alpina. În anii ’30 cooperarea cu Gruen Watch Co. a dus la apariția, sub semnătura Alpina-Gruen, a legendarelor modele Duo-Dial, produse de Aegler, calibru identic și pe Rolex “Prince”.

Alpina-Gruen Duo-Dial

 

Jean Aegler a pus bazele companiei Aegler în 1878 iar istoria sa se contopește cu cea a Rolex, devenind la începutul secolului XX unic furnizor pentru Rolex iar într-un final fiind achiziționat de Rolex și devenind Manufacture Rolex.

 

 

Revenind la Alpina, la începutul anilor ’50 aceștia și-au lărgit gama de produse cu modele de ceasuri de mână automatice. Imediat după Al Doilea Război Mondial, Alpina s-a dezvoltat frumos și a avut succes. Doar că succesul de care se bucurau i-a făcut să se culce pe o ureche și astfel au ignorat importanța revoluției Quartz ce a început prin anii ’70. Union Horlogère nu a avut un răspuns pe măsura schimbării majore prin care trecea industria ceasurilor astfel că a intrat într-o perioadă lungă de schimbări și re-branding, fiind în cădere liberă. La mijlocul anilor ’80, când moda ceasurilor mecanice începea să renască, Alpina nu s-a readaptat și a pierdut trenul, în mare parte din cauza faptului că între timp compania ajunsese la proprietari germani care erau deconectați geografic și comercial de inima elvețiană a industriei ceasurilor. Când se afla deja cu un picior în groapă antreprenorul olandez Peter Stas a venit și a achiziționat Alpina, fiind conștient de potențialul brandului și având nevoie de o linie de ceasuri sport. Peter Stas este fondatorul companiei de ceasuri Frédérique Constant, dar nu a dorit niciodată să dezvolte modele sport pentru acest brand.

În prezent, Alpina produce ceasuri pentru oameni activi, având în colecție modele pentru piloți, pentru scafandri sau pentru alpiniști. Își asociază numele cu echipe de curse auto, exemplu fiind sponsorizarea echipe Level 5 Motorsports, participantă printre altele la cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Alpina (1) Alpina (2) Alpina (4) Alpina (3)Alpina (5)

Alpina (6)

Alpina (7)

Alpina (8)Alpina (9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli
Alpina – The Book


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!