Angelus a apărut în anul 1891, bazele afacerii cu sediul în Elveția, Le Locle, fiind puse de doi frați numiți Stolz. Punctul forte al Angelus era varietatea de produse.

Până în 1914 colecția de ceasuri cuprindea deja ceasuri de buzunar și ceasuri de mână cu sau fără complicații. Angelus a câștigat în același an un premiu din partea juriului de la expoziția națională de ceasuri de la Bern. În 1942 compania a produs propriul ceas cronograf cu column-wheel.

column-wheel

 În principal sunt 3 metode de a construi un mecanism cronograf, una dintre ele având la bază o piesă numită column-wheel (roată cu coloane, da). Această metodă este cea mai elegantă, cea mai eficientă și cea mai apreciată de cunoscători, dar și cea mai complicată fiindcă presupune îndemânare maximă pentru a o construi. Mecanisme cronograf cu column-wheel se găsesc la ceasurile high-end.

 

Revenind la Angelus, modelul de cronograf cu column-wheel construit în 1942, denumit “Chronodato”, a transformat Angelus într-un trend-setter, la vremea respectivă ceasurile de mână cronograf fiind extrem de rare. Vreme de următorii 10 ani, în diverse prezentări de carcase și cadrane, Chronodato a fost principalul generator de venituri pentru companie și a ajuns cel mai popular model al companiei.

În 1957 Angelus și-a dorit dezvoltarea unui ceas de mână cu mecanism automatic și cu repeater, mai exact quarter-repeater. Managementul spera ca acest model, bazat pe calibrul AS 1580, să aducă un nou val de succes pentru companie.

AS 1580

 AS 1580, a.k.a “Maximatic”, a fost un calibru omniprezent pe diverse modele de ceasuri ale vremurilor respective. Are un mecanism automatic ce se armează în ambele direcții, 17 bijuterii și protecție incabloc. A fost produs din 1958 până prin 1963 când a fost înlocuit de seria 1716.
Repeater-ul este o complicație într-un ceas mecanic ce marchează sonor, utilizând tonalități diferite, de la minute până la oră. Un quarter-repeater marchează sonor, logic, la sfert de oră.

Modelul dezvoltat de Angelus a fost denumit “Tinkler” și a ajuns în zilele noastre să fie foarte căutat de colecționari pentru faptul că este un ceas rar și inovativ, în anii ’50 fiind ceva extraordinar să construiești un ceas de mână cu quarter-repeater.
Spun că este un model rar deoarece, din păcate pentru Angelus, Tinkler nu a trecut de momentul de preproducție. Inițial au apărut 100 de piese pentru a testa piața dar asta a fost tot, deoarece costul de producție era unul mare și compania a oprit proiectul. Existența a doar 100 de exemplare face ca Tinkler să fie atât de dorit. Prețul mediu de vânzare, astăzi, a unui Tinkler este pe undeva pe la $2000, dar s-a vândut pe ebay, în 2013, și cu $10.355!

Cu toate astea Angelus nu s-a lăsat descurajată și, în 1978, deși avea grave probleme financiare, compania a lansat un model de ceas de mână cu five-minute repeater și întoarcere manuală, bazat pe un mecanism ETA 2801.
Totuși acest model nu a reușit să salveze compania deoarece, ca mulți alții, nu a reușit să accepte și să se adapteze la revoluția Quartz. Pe la începutul anilor ’80 Angelus a dispărut.

Angelus (9) Angelus (10) Angelus (8) Angelus (7) Angelus (6) Angelus (5) Angelus (4) Angelus (3) Angelus (2) Angelus (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse: Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

1 Comment

1001 Ceasuri - Audemars Piguet | iogen, cu accent pe i · February 12, 2015 at 11:33

[…] Piguet prezintă primele modele de ceasuri de buzunar cu complicații de genul calendar perpetuu, repeater la minut și mecanisme […]

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!