În anul 1875, întâlnirea dintre doi oameni a dus la scrierea unei file importante în istoria ceasurilor. Jules Louis Audemars și Edward Auguste Piguet sunt doi foști colegi de școală care pornesc împreună pe același drum din punct de vedere profesional. Jules Audemars se întoarce în Le Brassus, Elveția, în 1875 și, ajutat de Edward Piguet, se apucă de asamblat mecanisme de ceas cu complicații, continuând astfel afacerea părinților săi. Pe 17 Decembrie 1881 ia naștere compania Audemars Piguet & Cie. Deja în 1882 Audemars Piguet prezintă primele modele de ceasuri de buzunar cu complicații de genul calendar perpetuu, repeater la minut și mecanisme cronograf.

În anul 1891 compania Audemars Piguet (AP)  produce cel mai mic mecanism de ceas cu repeater la minut, diametru de doar 18mm, cu care își asigură faima și recunoașterea în piață. Sfârșitul secolulul XIX și începutul secolului XX găsește compania Audemars Piguet ca furnizor important de mecanisme de ceasuri către Union Horlogere Glashuette Sa. GmbH. Între anii 1895 și 1912 AP a livrat în total 35 de mecanisme de ceas cu complicații către Mecca industriei de ceasuri din Germania, Union.

În 1920 fabrica din Le Brassus produce unul dintre cele mai elaborate ceasuri de buzunar, cu un total de 15 complicații, incluzând aici eșapament cu tourbillon, calendar perpetuu sau ecuația timpului.

Tourbillon

Tourbillon este o invenție a lui Abraham Louis
Breguet, din 1795, care ajută sistemul oscilant (balansierul și arcul spiral) să compenseze erorile datorate forței de gravitație ce se aplică asupra sistemului. Practic, este o cușcă ce se rotește în jurul axei proprii. Un video aici care arată funcționarea sistemului oscilant cu tourbillon.equation-of-time

Complicația ecuația timpului la un ceas reprezintă o gradație pe cadran care merge de la -15 minute până la +15 minute. Scopul este acela de a arăta diferența dintre timpul solar și timpul civil. În funcție de unde ești pe planetă timpul solar este diferit iar diferența este întotdeauna +/- 15 minute.

Odată cu începutul secolului XX ceasurile de mână au devenit din ce în ce mai importante în colecția Audemars Piguet. Pe de o parte exista o diversitate importantă de forme, materiale și decorații ale carcaselor. Pe de altă parte proporția de modelele cu complicații a început să crească, având inițial mai multe modele cu repeater la minut.

Odată cu anul 1921, Audemars Piguet începe să demonstreze o gândire avangardistă în fabricarea de ceasuri de mână din ce în ce mai atractive, având informații adiționale sau moduri diferite de a arăta ora. Prin 1929 deja ceasurile de mână au depășit cantitativ ceasurile de buzunar, în mare parte datorită modelelor dreptunghiulare cu dată, fazele lunii și calendar. Primul ceas de mână cronograf al AP a apărut în 1927 și, din 1930, a devenit un model foarte important pentru companie.

În anul 1946 Audemars Piguet introduce cel mai subțire mecanism pentru ceasuri de mână din lume, cu o grosime de doar 1,64mm. Construcția acestui mecanism s-a dovedit a fi atât de fiabilă încât chiar și în prezent face parte din linia de producție pentru ceasurile clasice. Compania continuă să dărâme limitele construind în 1957 primul model Audemars Piguet de ceas de mână cu calendar perpetuu iar în 1967 cel mai subțire ceas de mână automatic, grosime 2,45mm. În anul 1972 a apărut modelul Royal Oak, primul ceas sport de lux în carcasă de oțel, urmat în 1978 de primul ceas din lume automatic ultra-subțire cu calendar perpetuu. O altă premieră mondială a urmat în 1986 cu primul ceas de mână automatic cu tourbillon. În 1999 Audemars Piguet introduce un calibru mecanic cu totul nou (grosime 2,8mm, diametru 21,4mm, 21 de bijuterii, 148 de componente) cu o autonomie de 48 de ore.

În anul 2006 AP își redesenează propriul sistem de eșapament (balansierul, ancora și roata eșapamentului) cu impuls direct, nu indirect precum clasicul eșapament elvețian.
Compania Audemars Piguet continuă și în zilele noastre să aibă succes și să vină cu inovație în ceea ce privește industria producătoare de ceasuri și nu există dubiu că alte idei spectaculoase vor urma.

Audemars Piguet (2)

Audemars Piguet (13

Audemars Piguet (12)

Audemars Piguet (11)

Audemars Piguet (10)

Audemars Piguet (9)

Audemars Piguet (8)

Audemars Piguet (7)

Audemars Piguet (6)

Audemars Piguet (5)

Audemars Piguet (4)

Audemars Piguet (3)

Audemars Piguet (2)

Audemars Piguet (1)

Audemars Piguet (1)

Audemars Piguet (14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse:
Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!