În anul 1898, Auguste Reymond, un ceasornicar din Elveția, localitatea Tramelan-Dessus, a deschis o mică fabrică de ceasuri pe care a numit-o Fabrique d’Horlogerie Auguste Reymond. În 1903, datorită faptului că afacerea crescuse frumos, fabrica s-a mutat într-o clădire proprie mai mare și a angajat peste 100 de persoane. În 1906 au început să producă mecanisme blank*,  după ce Auguste Reymond a achiziționat compania producătoare de mecanisme blank Val de Joux Watch Co din Les Bioux. Asta până în 1910 când a vândut business-ul din Les Bioux și s-a întors în Tramelan. Motivul din spatele mișcării a fost pentru că A. Reymond își dorea să aibă o linie de asamblare mai flexibilă care să reacționeze mai repede la cererea pieței.

ARSA (1)*Mecanismele blank, sau ébauche, sunt componentele de mecanism
bază ale unui mecanism de ceas. În principal un mecanism blank este un mecanism incomplet sau neasamblat. Îi lipsesc componentele principale cum ar fi cadranul, resortul (hairspring), roata de scăpare (escape wheel) sau ancora (pallet) cu pietre sau bijuterii.

Tot în anul 1910 A. Reymond SA a câștigat medalia de aur la Brussels World Exposition pentru calitatea ceasurilor sale. Evenimentul s-a repetat 4 ani mai târziu, la Swiss National Exposition. Astfel popularitatea brandului  a crescut și compania a prosperat. Nevoia de a extinde producția presupunea atragerea de investitori, astfel că A. Reymond SA devine o societate ce produce ceasuri sub numele de brand ARSA (inițialele Auguste Reymond SA).

În 1926 compania A. Reymond SA cumpără fabrica de mecanisme Unitas Watch Co pentru a-și lărgi și mai mult zona de producție. Marea criză economică din 1930 a afectat și compania producătoare de ceasuri și Auguste Reymond a fost nevoit să transfere managementul financiar către ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG) și să împartă compania în două: ARSA pentru fabricația de ceasuri și UNITAS pentru fabricația de ébauche (Fabrique d’Ebauches Unitas S.A).

A urmat Al Doilea Război Mondial, evenimentele distrugând economia Europei. ARSA a rezistat datorită faptului că ceasurile sale, rezistente la apă și cronometrele foarte fiabile aveau căutare și în zona militară, pe lângă publicul larg. În anii ’50 inginerii fabricii au dezvoltat o linie de producție de ceasuri pentru care ARSA este cunoscută și în ziua de astăzi: ceasurile “braille” pentru orbi.

În 1983, după ani de pierderi financiare cauzate de criza quartz a anilor ’70, ASUAG fuzionează cu SSIH (Société Suisse pour l’Industrie Horlogère) și formează Société de Microélectronique et d’Horlogerie (SMH), sau Swatch Group cum îl știm astăzi. În anul imediat următor, 1984, ARSA este vândută de către SMH, alături de multe alte branduri. Unul dintre foștii directori ARSA, James Choffat, a cumpărat ce a mai putut fi cumpărat și a continuat să fabrice ceasuri Auguste Reymond. Majoritatea modelelor erau ceasuri quartz, fiindcă așa dicta competiția.

În 1989 brandul ARSA ajunge de la Choffat la compania Montres Nitella SA care, în mai puțin de 2 ani, proiectează o întreagă nouă gamă de ceasuri mecanice și poziționează firma la un nivel mediu al prețului pe piață.
3 direcții principale sunt urmate: ceasuri de mână de nivel mediu sunt fabricate sub numele Auguste Reymond, ceasuri pentru orbi sau persoane cu probleme de vedere sub numele de ARSA și ceasuri personalizate sub numele de Nitella SA.

ARSA (9)

ARSA (8) ARSA (7) ARSA (6)

 

ARSA (5) ARSA (4) ARSA (3) ARSA (2)
ARSA (12)

ARSA (11)

ARSA (10)

ARSA (13)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse:
Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli
Auguste Reymond – History

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!