Informațiile despre Benrus sunt puține și în bună parte destul de confuze. S-a dovedit a fi foarte dificil pentru istorici să descopere originile acestui brand.

Ceea ce se știe este că Benrus este o companie înființată în anul 1921 în New York de trei frați, Benjamin, Ralph și Oscar Lazrus. Așa cum și numele o sugerează (derivat din Lazarus), cei trei frați au origini în România. Numele companiei, Benrus, este o combinație între Benjamin și Lazarus.

Sediu companiei a fost în clădirea Hippodrome din Manhattan dar cea mai mare parte a procesului de fabricație se desfășura într-o fabrică din orașul La Chaux-de-Fonds, Elveția. Tocmai de aceea sunt voci care spun că Benrus este un brand elvețian. Carcasele ceasurilor erau fabricate în Connecticut.

Până prin anii ’30 Benrus și-a concentrat atenția către producția de ceasuri cu preț moderat, pentru oamenii de rând. Asta le-a adus stabilitate și i-a ajutat să își revină după criza severă a industriei de ceasuri de la mijlocul anilor ’20.

În perioada celui de Al Doilea Război Mondial Benrus s-a implicat în dezvoltarea de mecanisme de timp pentru bombe și alte arme speciale, având un contract secret cu Guvernul american. Modelul Sky Chief a rămas în istorie ca ceasul preferat de soldații americani și, după război, a căpătat statutul neoficial de “Official Watch of Famous Airlines”. Se vinde astăzi ca ceas de colecție cu prețuri între $500 – $1200.

După cel de Al Doilea Război Mondial Benrus a prosperat, îndreptându-și atenția către piața civilă, fabricând ceasuri cu mecanisme elvețiene, precise și cu design unic și frumos. Întreaga gamă de ceasuri avea prețuri între $24.75 și $71.50. Avantajul Benrus era acela că aveau acces nelimitat către piața elvețiană și germană de mecanisme și piese de ceas, putând astfel să fabrice ceasuri foarte bune dar relativ ieftine. În 1950 strategia lor i-a adus pe locul 3 în topul celor mai mari companii americane producătoare de ceasuri. Modele menționabile din acele timpuri: Embraceable, cu brățară dintr-o singură bucată; CitationDial–o-Rama, cunoscut și astăzi și menționabil printre colecționari.

Benrus 2 Benrus 3 Benrus 4 Benrus 5 Benrus 6 Benrus 7 Benrus 8 Benrus 9 Benrus 10 Benrus 11 Benrus 12 Benrus 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse:
Wristwatches – Gisbert Brunner/Christian Pfeiffer-Belli
Benrus Heritage

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!