Am făcut-o și pe asta. Singur. Drept urmare hai să vă povestesc experiența, cu hopuri pe alocuri, poate ajută pe cineva. Nu-s expert, nu dau sfaturi de cunoscător, doar povestesc. Și menționez că mi-am permis să experimentez fiindcă fanii mei sunt înțelegători, nu s-au supărat că am pus site-ul pe butuci vreo câteva ore 😛

Pașii, fără succes la sfârșit

Dar cu informații utile pe care e bine să le știți dacă aveți în plan vreo migrare de hosting).

 • Am citit pe ‘nșpe mii de site-uri how to-uri despre cum se migrează un site WordPress la alt hosting. Variante manuale, variante automate, variante făcute de specialiști contra cost etc. Am luat găzduire nouă la Webfactor cu o lună înainte să-mi expire găzduirea veche. Ca să am timp de tranziție, zic eu. Să nu am surprize.
 • Mai departe am făcut un Full Website Backup. Plus backup-uri partiale la Home Directory și MySQL Database. Plus export la temă. Plus Export din Tools la All Content. După care am intrat în phpMyAdmin și am făcut backup la MySQL database și de acolo (un how to bun aveți aici). În principal cam orice tip de backup se poate din wp-admin și CPanel, l-am făcut!

Cpanel Backup Cpanel Partial Backups

 

 

 

 

 • Next, am schimbat DNS-urile la rotld (www.rotld.ro – Administrare Domenii – On-line – Nameservers). Propagarea noilor DNS-uri poate dura până la 24 de ore deci am zis că este timp suficient să mut blogul și să fie online până se propagă.
 • Mai departe m-am apucat de configurări pe noul hosting. Am primit CPanel temporar și am instalat WordPress.
 • Continuând, am sperat să scap cel mai ieftin. M-am dus tot în Backups și am dat Restore la Home Directory și MySQL Database. Am verificat în phpMyAdmin și aveam baza de date (post-uri, comments etc), m-am uitat în File Manager și aveam folderele wp-admin, wp-content și wp-includes cu conținutul aferent.
 • M-am dus în fisierul wp-config.php și m-am asigurat că numele, user-ul și parola bazei de date MySQL erau la fel cu cele definite în MySQL Databases. Aici găsiți mai multe detalii.

MySQL DB

wp-config.php

 

 

 

 

Era totul la locul lui, mai lipsea propagarea noilor DNS-uri ca să se ridice site-ul de pe noul hosting. Trebuia doar să aștept. Dar surpriză, seara mă atenționează un prieten că iogen.ro este în Error establishing a database connection. Era târziu așa că am lăsat-o pe dimineață. Am sperat să se rezolve de la sine 🙂 .

Dar dimineață era la fel. DNS-urile se propagaseră, în mare măsură. De exemplu în UK mergea blog-ul pe hostingul vechi, în Norvegia nu mergea blogul pe hostingul nou. Am luat-o de la capăt, am sters totul, WordPress-ul complet și am instalat la loc. De data asta am început cu Restore la baza de date, și nu din Backups ci din phpMyAdmin cu Import. Am sincronizat iar DB_NAME, DB_USER și DB_PASSWORD. La refresh blogul a încărcat baza de date pe tema default. All good. Am continuat cu Restore la Home Directory când totul s-a dus iar de râpă. Error establishing a database connection. Am înnebunit. Am resetat și reconfigurat detaliile bazei de date de câteva ori, nu am reușit să îi dau de cap. Peste tot pe net găsești o singură explicație pentru eroarea asta: datele din MySQL Database nu coincid cu cele din wp-config.php. Cum m-am asigurat că asta sigur nu este la mine am intrat în pană de idei.
Am mai dezinstalat și reinstalat WordPress ca maimuța de câteva ori, poate-poate se repară de la sine. Schimbam doar ordinea în care făceam Restore-urile din backup-urile parțiale pe care le aveam sau faptul că dădeam Restore la baza de date ba din Backups, ba cream o bază de date nouă și dădeam Import. Monkey see, monkey do. Am comparat și răscomparat configurările din vechiul hosting cu noul hosting. Erau identice, zic eu. N-a mers, s-o pici cu ceară! Imediat cum făceam Restore la Home Directory blogul pica.

Mai aveam două opțiuni. Baza de date este cea mai importantă și cum ea mergea, am zis că o variantă este să fac Restore doar la baza de date și după aceea să configurez WordPress ca nou. Adică instalat fosta temă, restore la setările temei din export-ul făcut inițial (fiindcă-s un băiat organizat, sâc!), instalat plugin-uri manual și configurări. În timp ce făceam asta și înjuram mi-a venit în cap a doua opțiune. Am zis că pot să încerc să copiez pur si simplu conținutul din folderul wp-content din fostul hosting pe noul hosting. Zis și făcut, am arhivat folderul vechi, download, upload pe noua găzduire și dezarhivare. S-au așezat toate la locul lor și, minune, totul era ca la început. Evrica!
Așa simplu era, în morții ei de treabă. A trebuit doar să dau Activate la toate Plugin-urile, în rest totul era perfect. Ar fi durat cam 5 minute cu totul, dacă știam de la început. Așa m-am frecat câteva ore cu install/uninstall/install ca maimuța. Learned the hard way.

Pașii, cu succes la sfârșit

So, lesson learned. Cea mai de succes migrare a unui site WordPress de la un hosting la altul se face cu good_old_fashion copy/paste la content. Fuck that automatic Backup/Restore.

 1. Cumpără hosting nou, modifică DNS-urile la rotld.
 2. Export la MySQL Database.
 3. Arhivă la wp-content și wp-includes și download.
 4. Install WordPress pe noul hosting și Import la MySQL Database (ori din Backups, ori din phpMyAdmin). Sincronizează wp-config.php cu MySQL Database (how to edit wp-config.php).
 5. Copy/paste la folderele wp-content, wp-includes din vechiul hosting pe noul hosting. Activează plugin-urile și …
 6. …That’s it!

Cel puțin așa a fost la mine.
Nici acum nu știu care a fost problema cu restore-ul automat la Home Directory. Dar all good now.

Categories: Day by Day

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

4 Comments

Alex · May 21, 2014 at 19:03

nu stiu cum e la wordpress, dar parca sora mea nu a avut probleme la schimbarea de provider de hostare. mie nu mi-a mers niciodata restore-ul automat pe joomla 😉 old way, instalat aceeasi versiune de joomla pe serverul nou prin cpanel, backup, pus backup in locatia noua, dezarhivat and ta-daaa! asa am urcat primul meu site, la care lucrasem local, cand a fost gata 😀

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · May 22, 2014 at 14:03

  Măi, acum nu cred că Restore din Backup este făcut degeaba. Probabil că de cele mai multe ori merge, doar am avut eu ghinion.
  Dar, acum că am aflat ce/cum, varianta cu copy/paste/dezarhivat/ta-daaa mi se pare cea mai eficienta 🙂

Raluca · June 23, 2014 at 17:50

Util! Sper, insa, sa fac alegerea buna de la inceput. Am gasit vorbe bune pe internet despre Webfactor. M-ar interesa tu de ce i-ai ales?

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · June 23, 2014 at 19:35

  Câteva motive: vorbe bune despre ei, sunt mari drept urmare serviciile ar trebui să fie profi, zoso.ro e la ei și îi recomandă, am un prieten la ei și este mulțumit. Eu cred că sunt o alegere bună, îți recomand să te cazezi la ei.
  Btw, dacă ai nevoie de ceva să-mi zici, am mai învățat una-alta de când cu blogul și poate te pot ajuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!