Aseară, la ProTV, am văzut primul reportaj, dintr-o serie ce îmi pare campanie de promovare, despre Casa cu Blazoane din Chiojdu. Este un conac din secolul al XVIII-lea cu blazonul familiei Cantacuzinilor și, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, reprezintă un monument unic în România și în lume prin valoarea istorică și arhitecturală.

Din anul 2004 este în proprietatea Uniunii Arhitecților din România și a fost restaurată în totalitate cu fonduri europene și contribuții din partea statului și a beneficiarului, valoarea totală a proiectului fiind de 6,31 milioane lei.

Conform opiniei publice, dar și a Ministerului, Casa cu Blazoane este casa care apare pe bancnota de 10 lei.
Doar că aici este o discuție.
Localnicii spun că de fapt nu Casa cu Blazoane este pe bancnotă, ci ar fi o altă casă. O altă casă tot din Chiojdu, casa Codescu, mai puțin cunoscută și, între timp, renovată fără să se țină cont prea mult de istoria arhitecturală. Alții spun că este de fapt o casă din Vâlcea, satul Vlădești, strămutată între timp la Muzeul Astra din Sibiu.

Campania de promovare în media a Casei cu Blazoane are ca scop creșterea din punct de vedere turistic a obiectivului. Dar este cel puțin ciudat ca televiziunile să nu-și facă deloc temele și să prezinte un fapt care este destul de discutabil în contextul casei de pe bancnota de 10 lei. Și ca Ministerul să considere asta, dacă nu este adevărat, este complet deplasat.

Uitându-ne la poze, tin să dau dreptate celor care spun că nu Casa cu Blazoane este pe bancnota de 10 lei. Curând voi ajunge iar pe acolo și voi face niște poze proprii. Între timp aștept și păreri din partea localnicilor care sunt sigur că știu istoria locului mai bine decât ProTV.

bancnota 10 lei

Casa de pe bancnota de 10 lei

Casa cu blazoane

Casa cu Blazoane din Chiojdu

casa vladestilor

Casa Vladeștilor

 

 

 

 

 

 


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

2 Comments

stefan · June 5, 2015 at 18:56

Din cate stiu eu nu este niciuna nici alta. Casa de pe bancnota este din Chiojdu , dar nu este Casa cu Blazoane, ci este casa Codescu care a fost modificata.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    Eugen · June 5, 2015 at 19:56

    Da, Casa Codescu este cea despre care spun că ar fi de fapt și care este în paragină.
    Cum arată, a fost renovată?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!