Hey, let’s switch to Telegram!

Am citit articolul lui Arhi, în care el explică de ce a dezinstalat Telegram.
Inițial aplicația nu mi-a atras atenția fiindcă ar fi a ‘nșpea aplicație de chat pe care o am. La un moment dat nu mai știu pe care să vorbesc cu cineva.
Azi am primit invitația de mai sus și răspunsul meu a fost articolul lui Arhi. Prietenul care m-a invitat mi-a spus ca el nu a primit nicio notificare de genul celor de care vorbește Arhi în articol. Și nici cel care l-a invitat pe el.

Am zis what the fuck, instalez să scap de nebun 😛

În principal am căutat ce are în plus față de restul, ca să aibă sens să o folosesc.
Păi hai să vă spun ce am descoperit, în ordinea în care le-am descoperit sau mi s-au părut utile:

  • are opțiunea să trimiți fișiere atașate, nu doar poze/video. Este adevărat că deocamdată nu merge, adică mă duce tot în arhiva foto/video. Poate pe viitor opțiunea devine ce zice acolo.
  • conversațiile sunt criptate.
  • opțiunea de New Secret Chat. Pe lângă faptul că discuția este criptată ea are loc client-client, nu client-server/server-client. Adică nu se stochează nimic pe servere. Nu poți salva pozele shared în Secret Chat (doar cu print screen eventual) și ai control pe shared media (adică poți șterge din chat o poza pusă mai devreme). Cei de la Telegram au avut un concurs cu premiu de $200.000 BTC pentru cel care reușea să spargă o conversație criptată între un Paul și un Nick. Nu a câștigat nimeni. Detalii aici. Deși sunt sigur că este adevărat, cu prima ocazie voi testa criptarea cu Wireshark.
  • telegram are aplicații pentru Windows/Mac/Linux (în beta deocamdată) și conversațiile se sincronizează pe toate device-urile (mai puțin ce discuți în Secret Chat). Mai multe aici.
  • opțiunea de Self Destruct în Secret Chat. Practic poți seta un anumit timp (de la 2 secunde până la 1 săptămână) după care mesajele se șterg automat. Util pentru unii, generator de întrebări pentru altele  😆
  • când ai telefonul locked sau nu ești în aplicație notificarea de la Telegram spune “you have new message“, nu ai și preview la mesaj (doar în Secret Chat). Asta este by default. În rest poți din setări să nu ai message preview nici la Normal Chat.
  • este Free și, conform spuselor lor, așa va rămâne. Fără reclame, fără taxe anuale.

Mai apreciez orientarea către client de care dau dovadă pe site-ul oficial Telegram. Surprinzător, fiind ruși. Au foarte multe informații și detalii despre produsul lor, despre funcțiile disponibile, despre criptare etc. Pe contul de Twitter anunță că vor introduce și alte limbi pe lângă engleză, de exemplu olandeza sau germana.

Marele dezavantaj al Telegram: nu este populat. Am două persoane în lista de contacte care folosesc. Deci cel mai probabil nu ai cu cine vorbi. Deocamdată.

Nu m-am lovit de problema care l-a făcut pe Arhi să îl dezinstaleze. Nici prietenul care m-a invitat nu a primit nicio notificare. Poate a ajuns și la urechile lor această neplăcere a utilizatorilor și au eliminat-o. Oricum, nu mi se pare un motiv destul de important pentru a dezinstala aplicația așa de repede.
Să vedem ce mai urmează. Sper să se dezvolte mai departe și să ajungă un concurent pentru WhatsApp. Fiindcă un produs fără concurență devine un produs slab.

 

 


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

1 Comment

iogen, cu accent pe i Și eu nu știam asta #19 » iogen, cu accent pe i · March 19, 2014 at 11:30

[…] Pe măsură ce au apărut serviciile de mesagerie pentru telefoanele inteligente (WhatsApp, Telegram etc) numărul de SMS -uri tradiționale trimise a început să […]

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!