Este simplu, nu trebuie să citești prea mult ca să înțelegi conceptul de fotbalist. Este suficient să citești despre Xavi Hernández.

Pe 23 Septembrie 1991 s-a înscris la școala de fotbal a F.C. Barcelona, când avea 11 ani. În 1998 a început să joace la prima echipă a Barcelonei și de atunci a început să scrie definiția fotbalistului. Vreme de 17 sezoane la echipa mare a jucat, în medie, 45 de meciuri pe sezon. Și meciuri tată, nu glumă. D’alea în care alergi 12-13 km și câștigi Ligi ale Campionilor. Meciuri așa cum știe să joace cea mai bună echipă din lume 🙂

Orice retrospectivă de pe youtube cu faze din meciuri ale lui Xavi pot deservi drept manual despre cum să creezi un joc de fotbal. Talentul și poziția pe care joacă Xavi au redefinit ideea de conducător de joc în fotbal. Fiindcă la asta se pricepe cel mai bine, el creează fotbalul pe care îl joacă Barcelona.

Think quickly, look for spaces. That’s what I do: look for spaces. All day. I’m always looking. All day, all day. [Xavi starts gesturing as if he is looking around, swinging his head]. Here? No. There? No. People who haven’t played don’t always realise how hard that is. Space, space, space. It’s like being on the PlayStation. I think shit, the defender’s here, play it there. I see the space and pass. That’s what I do. [link]

Nu, nu este singurul, dar toți ceilalți au citit cartea scrisă de el – sau ar trebui. Plastic, se spune că există jucători care cară pianul și alții care cântă la el pentru a descrie fotbaliștii muncitori dar cu mai puțină tehnică și pe cei foarte tehnici și talentați. Messi este unul dintre cei care cântă la pian, pe când Xavi este cel care a construit pianul și care l-a acordat!

Știi cum afli că ai fost fotbalist? Când cariera ta arată așa:


#6racies Xavi: 24 years of unforgettable football by fcbarcelona

Iar la retragere 80.000 de oameni te fac să te simți precum mai jos.
PS: la minutul 03:16 este un copil în partea din dreapta a imaginii care sumarizează cam tot articolul meu.


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!