Mai jos găsiți experiența mea personală în deschiderea firmei mele, cu sfaturi, nu pașii teoretici și generali dați de firmele de consultanță.

În primul rând, dacă te încadrezi, trebuie să te decizi între SRL și SRL-D. D-ul vine de la debutant. Ca să te încadrezi sunt niște condiții.

Dacă deschizi firmă ca debutant ai oarecare beneficii, cum ar fi 0 (zero) taxe de deschidere, și posibilitatea de a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. Dar, cel puțin în cazul meu, dezavantajele băteau avantajele. În primul rând, după 3 ani vrei-nu-vrei treci pe SRL, dar nu treci automat. Trebuie să reiei tot procesul de deschidere firma (și să te rogi să mai fie numele disponibil pe SRL). Și te costă toate taxele de la momentul respectiv. În al doilea rând e durere mare de cap cu creditul nerambursabil. E un băț în fund, și nu prea merită dacă nu ai nevoie de o investiție de 20.000 Euro. Deducerea cheltuielilor eligibile este jumătate din investiție, maxim 10.000. Și pentru fiecare Euro dedus ai vreo 3 copaci de hârtii de semnat. Consilierul juridic cu care am lucrat eu (vezi mai jos) mi-a spus că nu a auzit până acum de cineva care să-și fi dedus vreun eurocent. Plus că stă statul cu ochii pe tine la fiecare pas, din moment ce le ceri bani.

Eu am ales SRL.

Pașii, așa cum i-am trăit eu, sunt cam așa:

 1. Luați legătura cu un consilier juridic care să se ocupe de toate actele. Nu costă atât de mult încât să merite deranjul de a vă bate capul singuri cu hârtiile specifice și, mai ales, clar nu merită să vă bateți capul cu funcționarii statului. Pentru aproximativ 300 lei primești la semnat toate actele completate, consilierul le duce la unde trebuie și primești firma înapoi 🙂
 2. De la consilier veți primi:
  • 3 x Act constitutiv
  • 3 x Contract de comodat sediu social (în cazul meu este apartamentul meu)
  • Formular asociație/vecini
  • Scan rezervare denumire (rezervare de care se ocupă consilierul după ce stabilește cu tine cam 5 variante de denumire)
 3. Cu actele de mai sus, după ce le primești de la consilierul juridic, urmează:
  • cu un exemplar al Actului Constitutiv (semnat pe fiecare pagină) + copie CI + scan rezervare denumire mergi la orice bancă pentru a depune capitalul social (minim 200 lei). De aici primești o foaie de vărsământ.
  • cu Contractul de comodat mergi la proprietarul locației unde urmează să ai sediul social pentru a semna pe ultima pagină. În cazul meu sunt tot eu.
  • cu formularul asociație/vecini mergi la sediul social și obții semnături de la vecinii cu pereți comuni, sus-jos, stânga-dreapta. Este flexibilă treaba, dacă vreun vecin nu e disponibil sau nu vrea să semneze merge și de la vecinul vecinului…Important este să aveți vreo 4 semnături, două pe orizontală, două pe verticală. După semnăturile vecinilor mergi la Administrator pentru ștampila asociației.
  • cu scan-ul de rezervare denumire + copie CI asociat mergi la un notariat pentru a obține o declarație specifică și specimen de semnătură.
 4. Toate actele de mai sus de la punctul 2 plus cele bolduite de la punctul 3 trebuie să ajungă înapoi la consilierul juridic. Mai semnezi câteva hârtii la consilier (ceva împuternicire să depună actele pentru tine) și … EVRIKA … în 2-3 zile ai Certificatul de Înregistrare.
 5. De la pasul ăsta mai departe SRL-ul este deja deschis.
  Urmează să angajezi un contabil (maxim 1-2 săptămâni de la deschidere). Contabilul te va trimite să faci o procură notarială pentru el și să ridici de la Administraţia Finanţelor Publice așa numitul Registru Unic de Control. Adică un catastif unde să semneze ANAF-ul când vine în control. Practic le dai și hârtia cu care să-ți dea amenda 🙂

Mai departe …. mult succes în afaceri!

Costuri:

 • 1150 lei – Consilier Juridic – aici includ toate taxele la stat, 2 ștampile, tariful consilierului. Eu am lucrat cu IMR Business Consulting.
 • 248 lei –  Declarații specifice și specimen de semnătură – în cazul meu pentru 2 asociați, la Notar Public Ruxandra Pană. Pentru 1 asociat împărțiți la 2 🙂
 • 200 lei – Capital Social – îl puteți retrage după deschiderea firmei.
 • 87 lei    – Procură contabil – la același notar.
 • 31 lei    – Registrul Unic de Control – de la Administrația Finanțelor Publice Sector 6, Popa Tatu nr 7.

Total 1716 lei.

Considerați utile informațiile de mai sus?
Share și Like pe Facebook sau Twitter 🙂

Sursa poza


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!