Acesta nu se dorește a fi un articol în care să emit vreo axiomă. Doar voi povesti întâmplarea, din punctul meu de vedere, iar concluziile le trage fiecare. Eu le-am tras, doctorul Alin Chirteș nu va mai fi vreodată implicat în rezolvarea unei probleme de sănătate de-a mea sau a familiei.

În noiembrie 2014 mama s-a operat de hernie de disc la Spitalul Militar, doctorul Alin Chirteș fiind cel care a făcut operația. A stat câteva zile în spital, după aceea recuperare acasă.

După operație, durerile de spate, șold și picior nu au încetat. Primele câteva luni am zis ca poate este normal, sfatul doctorului a fost să ia niște antiinflamatoare. Prin vara lui 2015 a mers chiar 2 săptămâni la Geoagiu Băi unde a urmat tratamente zilnice și fizioterapie, în ideea de a scăpa de dureri. Nu a funcționat. În București a fost într-un program de recuperare special pentru pacienții cu hernie de disc, 2 săptămâni în fiecare seară. Nu a mers nici asta, durerile nu încetau.

Prin toamnă a început să se îngrijoreze și să reia investigațiile. În urma RMN-ului doctorul specialist care a interpretat rezultatul a zis ca are hernie de disc 😯 . Cu RMN-ul a mers înapoi la doctorul Alin Chirteș care i-a spus că are o mică inflamație a operație de anul trecut, i-a prescris antiinflamatoare, iar. N-am mai crezut și a doua oară partea cu inflamația, drept urmare mama a mers la alți 3 doctori pentru păreri. A refăcut RMN-ul la Sanador, interpretat de doctorul Ciurea împreună cu un coleg. A mers la doctorul Șerban din cadrul Spitalului Bagdasar-Arseni și a mai mers la un doctor, recomandare, în Ploiești. Toți 3 i-au spus următorul lucru: rest de hernie de disc de la operația anterioară, cu compresie pe sacul dural, coloană descentrată, vertebră tasată. Operație cu risc major, la microscop, din cauza proximității sacului dural. Riscurile erau de paralizie sau meningită dacă se atingea sacul dural.

S-a operat la Bagdasar-Arseni, 4 ore a durat să rezolve hernia cu risc major, descentrarea coloanei și vertebra cu probleme. I-au flancat coloana cu o cușcă și o tijă cu niște șuruburi pentru a o îndrepta.

Acum întreb și eu, nefiind priceput în ale medicinei. Doctorul Alin Chirteș chiar nu a văzut nimic din toate astea? Înainte de operația din 2014, pe RMN nu se vedea ca este hernia mai complicată? Ok, nu, dar când a tăiat acolo și a văzut cu ochii lui, nu se vedea că o bucată de hernie apasă pe sacul dural? Când a operat hernia nu a văzut că a rămas o bucată acolo (să ne înțelegem, hernia de acum nu a crescut într-un an, era un rest din hernia inițială). Mai mult, în vara lui 2015, când a mers la el cu RMN-ul chiar nu a văzut că este hernie acolo și nu o inflamație? De coloana descentrată nici n-are sens să întreb, nu a zis absolut nimic de asta.

Nu știu cât de greu sau ușor este să vezi toate astea, sunt conștient că nu e ca în filme.
Dar părerea mea este că el a văzut despre ce e vorba chiar la operație, nu s-a băgat fiindcă nu era pregătit de complicația asta (pregătire profesională sau pregătire tehnică, microscop etc). Nu și-a asumat riscul, ceea ce bine a făcut decât să strice mai rău. Dar nu înțeleg de ce a încercat să-și ascundă incompetența profesională/tehnică. De ce nu a spus ce a găsit acolo? Nu a spus nici după operație, nu a spus nici la câteva luni după când s-a dus la el fiindcă avea dureri, nu a spus nici măcar când s-a dus cu RMN-ul în care ceilalți doctori au citit foarte clar. Atitudine de copil de grădiniță, a ignorat-o că poate trece de la sine.

El ca persoană este foarte de treabă, bine dispus și amabil. Dar ca doctor, în cazul meu, dezamăgitor, n-aș mai merge la el sub nicio formă.

Trageți concluziile! Succes, în sistemul nostru de sănătate doctorii sunt o loterie.