Mda, un alt exemplu de film în care mesajul emoțional îl denaturează pe cel rațional și oamenii o iau pe arătură spunând că este super film.
Filmul 12 Years a Slave este de fapt o înșiruire de evenimente, fără noimă și fără scop. Dialog puțin, plâns mult, scene de biciuire și momente în care se dezvăluie calitatea umană scârboasă a oamenilor vremurilor respective. Dar cam atât. Cam de câte ori să mai văd că americanii au fost niște nenorociți cu negrii? Ce e nou în asta? Dacă faci un film în care un american alb bate un american negru și îl face sclav automat e de Oscar?

Înțeleg că filmul 12 Years a Slave este făcut după cartea scrisă de originalul Solomon Northup după ce a scăpat de cei 12 ani. Nu judec felul în care a fost scrisă cartea, probabil chiar ăsta a fost mesajul pe care a dorit să îl transmită, anume că 12 ani a fost pe pilot automat, nu a înțeles nimic, a fost chiar o înșiruire de momente în viața lui fără scop și fără să mai aibă speranță de altceva. Dar filmul nu are sens.

Nu este un film de BAFTA sau Oscar.
M-am săturat de filmele astea care ating corzile sensibile ale tuturor virginilor prin scene dure sau prin frustrarea generată de anomaliile sociale ale vremurilor și hop să ajungă câștigător la Oscar sau BAFTA. Am avut ocazia să văd și The Wolf of Wall Street cu , Dallas Buyers Club cu , American Hustle cu  și Captain Phillips cu  pe lângă 12 Years a Slave cu Chiwetel Ejiofo. Adică actorii concurenți lui Chiwetel Ejiofor la Oscar pentru premiul de cel mai bun actor. Pot spune că Chiwetel este ultimul pe lista mea la Best Actor in a Leading Role. Omul are 20 de replici more or less tot filmul. Exagerez bineînțeles dar tot rolul lui nu se compară cu un discurs motivațional al lui DiCaprio din Lupul. Mai mult mi-a plăcut Michael Fassbender.

Părerea mea.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!