Mda, un alt exemplu de film în care mesajul emoțional îl denaturează pe cel rațional și oamenii o iau pe arătură spunând că este super film.
Filmul 12 Years a Slave este de fapt o înșiruire de evenimente, fără noimă și fără scop. Dialog puțin, plâns mult, scene de biciuire și momente în care se dezvăluie calitatea umană scârboasă a oamenilor vremurilor respective. Dar cam atât. Cam de câte ori să mai văd că americanii au fost niște nenorociți cu negrii? Ce e nou în asta? Dacă faci un film în care un american alb bate un american negru și îl face sclav automat e de Oscar?

Înțeleg că filmul 12 Years a Slave este făcut după cartea scrisă de originalul Solomon Northup după ce a scăpat de cei 12 ani. Nu judec felul în care a fost scrisă cartea, probabil chiar ăsta a fost mesajul pe care a dorit să îl transmită, anume că 12 ani a fost pe pilot automat, nu a înțeles nimic, a fost chiar o înșiruire de momente în viața lui fără scop și fără să mai aibă speranță de altceva. Dar filmul nu are sens.

Nu este un film de BAFTA sau Oscar.
M-am săturat de filmele astea care ating corzile sensibile ale tuturor virginilor prin scene dure sau prin frustrarea generată de anomaliile sociale ale vremurilor și hop să ajungă câștigător la Oscar sau BAFTA. Am avut ocazia să văd și The Wolf of Wall Street cu , Dallas Buyers Club cu , American Hustle cu  și Captain Phillips cu  pe lângă 12 Years a Slave cu Chiwetel Ejiofo. Adică actorii concurenți lui Chiwetel Ejiofor la Oscar pentru premiul de cel mai bun actor. Pot spune că Chiwetel este ultimul pe lista mea la Best Actor in a Leading Role. Omul are 20 de replici more or less tot filmul. Exagerez bineînțeles dar tot rolul lui nu se compară cu un discurs motivațional al lui DiCaprio din Lupul. Mai mult mi-a plăcut Michael Fassbender.

Părerea mea.

Categories: Day by Day

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

1 Comment

iogen, cu accent pe i Oscars 2014 » iogen, cu accent pe i · March 3, 2014 at 07:28

[…] dat azi noapte premiile Oscar pe 2014. Nu mai comentez prea mult, îmi păstrez părerea despre 12 Years of Slave. Matthew McConaughey merită premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, deși eu aș fi […]

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!