Filmul The Theory of Everything este o viziune asupra vieții fizicianului Stephen Hawking, mai precis viața personală și relația cu prima lui soție, Jane Wilde (interpretată excelent de Felicity Jones). Este chiar și povestea ei.

De fapt eu văd filmul ăsta mai mult ca o poveste a ei, a lui Jane. Este încăpățânarea ei de a se ține de cuvând față de omul pe care îl iubea. Chiar dacă nu promisese nimic. Filmul arată cum o relație dintre doi oameni se transformă în timp și cum ești dispus să faci compromisuri doar pentru ca cel de lângă tine să fie bine. Stephen Hawking și Jane Wilde au capacitatea intelectuală să vadă și să-și trăiască relația dincolo de limitele societății și ajung într-un echilibru care pentru oricare alt cuplu ar fi fatal. El înțelege nevoia ei de ajutor și este dispus să renunțe la o parte din ea doar pentru a-i oferi puterea de a merge mai departe. Speranța de viață pentru Hawking după ce a fost diagnosticat a fost de 2 ani. Căsnicia lor a durat 30, în mare parte datorită ei. Stephen Hawking este geniul din poveste, dar Jane este restul.

Actorul Eddie Redmayne este cel care dă viață personajului într-un fel atât de bun încât eu cred că merită Oscar-ul pentru care este nominalizat. Înțeleg de la Dan că Redmayne și Hawking s-au văzut doar o singură dată și Eddie a învățat cum te schimbă boala vizitând vreme de 4 luni un centru de oameni ce suferă de ALS. Actorul a reușit să transmită puterea mentală a lui Hawking, inteligența, aroganța și căldura sufletească în condițiile în care exprimarea actoricească era limitată de abilitățile fizice ale personajului interpretat. Chiar Hawking spunea că uitându-se la Redmayne a avut impresia că se vede în oglindă. Dintre contracandidații săi la Oscar l-am văzut doar pe Keaton în Birdman. Și, oricât de bun ar fi fost și Keaton, eu i-aș da premiul lui Redmayne.

The Theory of Everything este un film bun pe care vă recomand să îl vedeți.


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

2 Comments

AndSan · February 12, 2015 at 11:04

Cauta sa vezi premiile BAFTA 🙂

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    Eugen · February 12, 2015 at 12:10

    Văzui. Hawking british, BAFTA british…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!