Obiceiul interviurilor infinite – efort mare, rezultat mic

O prietenă numai ce și-a schimbat locul de muncă. A plecat după câțiva ani la o companie, să-i zicem compania A, care a recrutat-o, a ținut interviul și a angajat-o într-o săptămână. Asta în ciuda faptului că era deja de o lună de zile în proces de recrutare cu niște alții, compania B, ajunsese la al 5-lea interviu/test/verificare/discuție. Al CINCILEA! Și nu era ultimul, mai urma unul, aproape_ultimul posibil.

Mărturisesc că nu înțeleg prea bine treaba asta cu ‘nșpe interviuri și discuții pentru o poziție de entry level. 5 interviuri nu se justifică nici pentru poziții mai middle level, dar acolo pot găsi explicații și are sens să fii încercat mai mult.

Ce a reușit compania B? Să piardă timp, bani și resurse pentru o poziție more-or-less irelevantă în contextul companiei și să rămână și cu mâna goală la sfârșit.
Compania A a venit, a sunat, a programat, și-au stabilit prioritățile și nevoile și au marcat. La două zile după au făcut oferta și au furat resursa. Cât de complicat poate fi un om la 28 de ani și care nu știe mare lucru încă. Cât de ineficiente pot fi procesele de recrutare ca să ai nevoie de 5 interviuri pentru a citi pe cineva cu 3 ani de experiență? La 28 de ani în 5 interviuri îți povesteam toată viața familiei mele și treceam și la vecini.

Dragă HR al companiilor de tip B, că tot este vorba despre empatie și interconectarea umană, recomand un test pentru voi. Imaginați-vă că resursele umane vă cheamă la interviu pentru a le angaja. Săptămâna asta o dată. Peste o săptămână iar, poate. Mai durează încă o săptămână pentru a vă anunța dacă vă cheamă iar la o discuție. Și tot așa vreme de o lună jumate. Și toate astea pentru un angajat de 28 de ani, cu minimă experiență și pe care vreți să îl plătiți cu 2500 lei pe lună. Merită?

Pentru majoritatea pozițiilor eu consider că 2 interviuri sunt suficiente. Unul tehnic, unul soft skills. Fiindcă dacă după 2 interviuri nu te-ai lămurit înseamnă ori că nu ai competențele necesare pentru analiză (proces sau oameni) ori că nu vei afla nici după următoarele 20 ceea ce vrea să ascundă angajatul dacă este cazul.
Iar pentru pozițiile executive s-a inventat conceptul de Assessment Center care începe să aibă succes și în România. Și procentul de reușită este impresionant, fără să te frece 2 luni cu cinșpe interviuri.

job
[poza]

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!