Momentan situația este astfel:

  • mamele aleg încă de la început dacă stau acasă 1 an sau 2 ani
  • dacă aleg 1 an, indemnizația de creștere copil este 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 3400 lei/lună
  • dacă aleg 2 ani, indemnizația este de maxim 1200 lei/lună

Pe data de 1 Septembrie 2015 Senatul a adoptat un Proiect de Lege pentru modificarea reglementărilor de mai sus. Până astăzi, 8 Martie 2016, proiectul a fost la Camera Deputaților, for decizional. Astăzi a fost adoptat proiectul de Lege, urmând să intre la votul final în Parlament săptămâna viitoare.

După votul din Parlament (presupunând că trece), modificările intră în vigoare de la 1 Iulie 2016.

Ce merită menționat din noile reglementări:

  • se scoate plafonul maxim de 3400 lei/lună
  • dacă aleg să stea 2 ani în concediu de creștere copil, indemnizația este tot de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dispare limitarea de 1200 lei/lună.
  • la intoarcere la birou înainte de finalul celor 2 ani se acordă un stimulent de inserție, 50% din indemnizația minimă

Mai jos, pentru cine se pricepe la legislație și poate ajuta cu un răspuns.

Întrebarea mea este, dacă soția naște la sfârșitul lui Aprilie, se încadrează să intre pe noua lege?

Există și concediul de maternitate, 126 de zile calendaristice, care este înaintea concediului de creștere copil și începe de când mama rămâne acasă înainte să nască. Practic, la cum este planul, concediul de maternitate la noi începe pe 1 Aprilie și se încheie pe 4 August. Deci concediul de creștere copil începe pe 5 August. Legea intră în vigoare pe 1 iulie, deci înaintea începerii concediului de creștere copil.

Ne încadrăm pe noua lege?

 

 


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

2 Comments

Nae · March 21, 2016 at 14:21

Ca să puteţi beneficia de noile prevederi copilul trebuie să se nască începând cu data intrarii în vigoare a modificărilor, respectiv 1 iulie. Acum, art.1 al OUG 111/2010 prevede că “Prevederile art. 2-29 reglementează drepturile care se acordă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 ianuarie 2011…” (la 01.01.2011 au intrat în vigoare prevederile valabile şi azi).

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    Eugen · March 21, 2016 at 14:53

    Mulțumesc de info! Sper să nu fie așa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!