Sporturile au început să fie o cursă între cine se dopează mai inteligent și reușește să ascundă mai bine.

Maria Sharapova Admits Taking Meldonium, Drug Newly Banned by Tennis

PR-ul, în schimb, este unui fenomenal, are o echipă foarte bună pe marketing, pe lângă una foarte bună de medici. Profită la maxim de părțile pozitive ale situației și încearcă să iasă drept victimă, nu trișoare.

Conferința de presă

Ea, cu gurița ei frumoasă, spune că din 2006 a început să ia Mildronate, la recomandarea medicului de familie, pentru niște probleme recurente de sănătate, gen răceli sau indicații de diabet. Sărăcuța, nu a găsit alt medicament pe care să îl ia in afară de Mildronate, a.k.a. meldonium. Medicamentul este produs în Letonia și folosit doar în zona ex-sovietică. În SUA este interzis de FDA (Food and Drug Administration), dar ăsta era un detaliu neimportant pentru Maria Sharapova, care btw, locuiește și trăiește în SUA de la 7 ani.

Deci, precum orice alt sportiv care se dopează dar nu și-a dat seama, o fostă nr. 1 mondial la tenis și-a permis greșeala să ia vreme de 10 ani un medicament de răceală care, de la 1 ianuarie 2016, este interzis.
Ok, până în ianuarie nu a făcut nimic ilegal, dar să nu ne ia de proști. Este evident că lua medicamentul datorită calităților pentru care a fost interzis, nu pentru răceli dese. Și mai este clar că doctorii ei au fost buni în a găsi acea substanță care îmbunătățește calitățile sportive dar nu este încă interzisă, dar nu suficienți de buni cât să citească email-ul cu update-ul la regulament.

La ce dracu mai contează acum că o suspendă ani. Finalele de la Madrid și French Open din 2014, câștigate în fața Simonei Halep, nu le mai schimbă nimeni. Și, poate, dacă nu ar fi fost dopată, altfel s-ar fi terminat meciurile alea.

WTA results

PS1: nu, situația nu este comparabilă cu ce a pățit Andreea Răducan în 2000 la Sydney, când i s-a retras medalia de aur pentru că a fost găsită cu Pseudoephedrine. Andreea a luat Nurofen atunci, pentru răceală, a luat doar atunci, nu vreme de 10 ani. A fost o greșeală a doctorului, nu o intenție clară de doping. Nu a fost suspendată, nu i s-au retras celelalte medalii. Aia a fost o greșeală, ce a făcut Sharapova este doping.

PS2: este interesant faptul că scorul între Maria Sharapova și Serena Williams este 2:19 în favoarea Serenei. Singurele două victorii ale Sharapovei au fost în 2004, înainte să înceapă dopingul cu mildronate. În rest Serena a stins-o aproape de fiecare dată. Eu acum aș fi curios ce ia Serena și încă nu s-a aflat… Probabil că vom afla ce inginerie științifică au găsit doctorii pentru ea după ce se retrage, ca la Lance Armstrong.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!