O lectie buna

Aseară m-am uitat la filmul de mai jos.
Vă recomand să îl vedeți, nu este deloc pierdere de timp.

Poate ar trebui să învățăm din experiența dureroasă a celor din Peru, de la mina Yanacocha.
Sunt șanse mari să se întâmple și la noi cam același lucru.

Pe scurt, în 1993, Newmont împreună cu Banca Mondială și o companie peruană numită Buenaventura au pornit exploatarea zăcămintelor de aur din zona Cajamarca, în nordul statului Peru. Situația este similară cu Rosia Montană, aici avem Gabriel Resources – companie internațională si Minvest Deva – companie românească.

Lucrurile au scăpat de sub control.
Mediul a fost contaminat, oamenii din zonă au rămas fără apă, fără agricultură, animalele mor.
Tot ecosistemul până la ocean este afectat de metalele grele din apă.
Pescari la 150 de km de mină nu mai au din ce trăi, peștii mor.
Stația de tratare a apei din orașul Cajamarca nu face față tehnologic metalelor grele din apă, deci este foarte posibil să alimenteze un oraș întreg (150.000 de oameni) cu apă contaminată.

În plus corupția este incredibilă acolo, populația duce un război imposibil de câștigat împotriva banilor, oamenilor politici și influenți, împotriva poliției care este angajată de cei de la Newmont, împotriva Guvernării și a Președintelui. N-au nicio șansă.

Este de-a dreptul revoltător când vezi cât de distructivi și cât de nenorociți pot fi oamenii.

Știu, România nu este la fel de coruptă precum Peru în perioada aceea, avem o legislație ceva mai bună.
Dar forța acestor grupuri de interese (RMGC + oamenii politici) este fenomenală și sunt absolut sigur că nimeni nu le va mai putea face nimic odată ce legile create special pentru ei vor fi active.
Sunt la fel de sigur că vor exista oameni politici importanți (gen Ponta) care își vor sacrifica propria carieră politică pentru a asigura viitorul exploatării de la Roșia Montană.

Văzând similitudinile în abordări dintre Newmont si RMGC (corupție, PR, dezinformări, lobby politic, modul de exploatare etc.) tind să cred că rezultatul va fi același și pentru noi precum este la cei din Peru … din păcate.

Filmul este bun fiindcă îți arată clar ce se întâmplă la o astfel de exploatare. Nu este nimic discutabil, nu mai este “se poate întâmpla” sau “există riscul”. Nu, s-a întâmplat!

Trecând peste întrebările legate de cine a făcut filmul și ce interes avea, mie realitatea de acolo mi-a format o opinie în legătură cu exploatarea de la Roșia Montană.

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!