Am reușit să văd toate filmele nominalizate la Oscars 2016 pentru actor în rolul principal.

Bryan Cranston, Trumbo

Un rol surprinzător al lui Bryan Cranston. Singurul rol bun în care l-am mai văzut, după Breaking Bad. Filmul este povestea reală a scenaristului Dalton Trumbo, comunist american în anii imediat după Al Doilea Război Mondial, trecut pe lista neagră de autorități pentru convingerile sale politice. Cranston face o treabă bună, transmite foarte bine calitatea profesională a lui Trumbo, umorul fin și încăpățânarea cu care și-a dus lupta până la capăt, schimbând sistemul discreționar al americanilor.

Matt Damon, The Martian

Am văzut filmul atunci când a apărut. Mi-a plăcut, Damon are un rol plin (fiind în mare parte singur în scene). Umor bun, ironii, scene de acțiune, luptă pentru supraviețuire. Tras de păr, evident, dar un film bun și un rol de calitate.

Leonardo DiCaprio, The Revenant

Proaspăt văzut. Am plecat la drum cu acest film fiind influențat de majoritatea părerilor din jurul meu cum că Tom Hardy, sau chiar ursul, merită mai mult Oscar-ul decât DiCaprio. Filmul este o interpretare a poveștii lui Hugh Glass, un vânător/explorator pe la 1800. Părerile celor din jurul meu mi s-au părut influențate de dezbaterea mondială cum că DiCaprio nu a luat Oscar-ul până acum și dacă merită sau nu să îl ia pentru The Revenant. Nu știu ce așteptau oamenii de la el, dar rolul lui Glass mi-a părut impresionant, o operă de artă din partea lui DiCaprio. Realism, dificultate, sacrificiu, emoție multă, ură pură. Un film foarte bun, un rol excelent.

Michael Fassbender, Steve Jobs

Oricât de mult mi-ar plăcea mie Fassbender, în Steve Jobs a fost incolor. Poate precum era Jobs, dar filmul este cel mult bun iar rolul pe măsura filmului. Se bazează pe începutul aventurii lui Jobs, până la era “i”. În focus este viața personală și cum este afectată ea de lupta lui cu rezistența celorlalți la schimbarea indusă de ideile inovatoare pe care le are.

Eddie Redmayne, The Danish Girl

Redmayne este un alt actor care mi se pare special. În The Theory of Everything a fost genial. Are ceva aparte omul ăsta, i se potrivesc ca o mănușă caracterele altfel. Transmite foarte mult prin mimica feței și este un actor minunat. Filmul este povestea dramatică a lui Lili Elbe, fost Einar Wegener, pionier al transexualității, prima persoană identificată care a avut o operație de schimbare de sex. Redmayne este foarte-foarte bun, filmul meritând, din punctul meu de vedere, și o nominalizare la Best Picture.

Dintre toți, pe primele două locuri, la distanță mare de ceilalți, se evidențiază Leonardo DiCaprio și Eddie Redmayne. Filmele lor sunt fundamental diferite și este foarte greu să le compari. Din punct de vedere prestație actoricească amândoi sunt sus de tot. Au transmis emoție și au niște interpretări geniale, ireproșabile.

Dacă ar fi să aleg totuși, votul meu pentru Best Actor la Oscars 2016 merge către Leonardo DiCaprio, rolul lui Glass l-a pus pe această listă și cred că a fost cea mai bună reprezentație a sa. Condițiile în care s-a desfășurat au fost mai dificile, dificultatea scenelor este mai mare, trăsăturile caracterului sunt mai dinamice și mai greu de transmis. Omul mănâncă pământ, se scaldă în ape înghețate, învață limba Arkikra pentru unele scene din film, savurează carne crudă de bizon, doarme într-o carcasă de cal și multe altele. Chiar el spune că “I can name 30 or 40 sequences that were some of the most difficult things I’ve ever had to do“. S-a dedicat total caracterului și asta s-a văzut în film.
Chiar dacă din punct de vedere mesaj social filme precum Spotlight, The Danish Girl sau Bridge of Spies sunt mai puternice, The Revenant l-a făcut pe DiCaprio câștigător anul ăsta.

 

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!