Nu râdeți, chiar este nevoie de un HowTo pentru operațiunea asta. Nu este atât de simplu.

Un RMN costă în jur de 500 lei, plus sau minus, depinde de unde vrei să îl faci. Majoritatea abonamentelor la clinicile private nu îl includ gratuit. Eventual 20% reducere, sau un număr de RMN-uri pe an per companie.
Dar există posibilitatea de a face RMN pe asigurarea medicală obligatorie. Doar că în sistemul public ori este aparatul de RMN stricat, ori te programează undeva peste 2 luni fiindcă sunt full, ori nu mai au fonduri. 

Sunt clinici private care lucrează cu CNAS unde poți face RMN, Medlife și Sanador sunt pe listă. Sanadorul înțeleg că face în principal noaptea RMN decontat de CNAS, Medlife face doar la clinica Favorit.

Și astfel am ajuns la învățămintele mele. Am vrut să-mi fac la Medlife. Nu am reușit după ce am făcut un drum în Policlinică și două la Clinica din Favorit.
Hai să vă explic ce trebuie să aveți și cum, pentru a nu vă plimba ca mine degeaba.

În primul rând aveți nevoie de un bilet de trimitere de la un medic specialist din cadrul sistemului public. Adică de la un spital de stat. În cazul meu specialitatea este ortopedia. Am nevoie de un RMN la genunchiul drept. Eu am fost la Medlife la Ortopedie și plănuiesc să continui investigațiile acolo, mai puțin RMN-ul care m-ar costa 560 lei. Nu este suficientă trimiterea de la medicul ortoped Medlife, aveți nevoie de o trimitere de la stat pentru a face RMN decontat de  CNAS.

Bun. Prima dată m-am dus la RMN, din păcate, doar cu trimiterea de la Medlife. Nu mi-a zis nimeni că mi-ar trebui altceva, domnișoarele care răspund la telefon la Medlife și care fac programări sunt ca ruleta rusească. Riști oricând să dai peste cineva care habar n-are ce are de făcut.

După primul refuz m-am prezentat la Spitalul Militar, la un ortoped, pentru a primi trimiterea mult dorită. Cea de mai jos. Cu hârtia în mână am sunat iar la Medlife pentru programare. Iar am găsit loc foarte repede, este destul de liber la ei se pare, probabil fiindcă refuză pe mulți ca mine. Dar iar m-am dus degeaba. De data asta am aflat că trimiterea mea este prin Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Casa de Asigurări OPSNAJ, pe scurt. WhateverTheFuckThatMeans. Se pare că mai există Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, CASMB pe scurt. Eu asigurat sunt la CASMB, dar trimiterea a venit prin OPSNAJ. Și Medlife nu lucrează cu OPSNAJ, lucrează doar cu CASMB. Dar nu s-au gândit să mă întrebe când am făcut programarea. Detalii.

Acum am găsit o altă clinică privată, mai mică, ce lucrează prin OPSNAJ, pe nume Hiperdia. Au fost foarte ok, am sunat, nu mai aveau locuri prea curând dar mi-au spus că mă sună dacă se anulează vreo programare. M-au sunat seara și m-au programat peste 3 zile. Am fost, m-au scanat, mi-au dat CD-ul și scan-ul și peste câteva zile am primit pe mail interpretarea din partea unui medic.

Per total, dacă stau să mă gândesc, cu toate plimbările astea oricum este mai rapid decât dacă aș dori să fac RMN în sistemul public. La Spitalul Municipal (adică ăla mare-mare, Universitar, de la Eroilor) singurul aparat pentru RMN este stricat de câteva luni. Și fără preconizări că va fi reparat prea curând.

Pe scurt, sfaturile:

  • să aveți o trimitere precum cea de mai jos, de la un medic specialist din sistemul public de sănătate
  • să vă asigurați că operatorul privat unde vreți să faceți RMN lucrează cu Casa de Asigurări menționată în zona Unitate medicală de pe biletul de trimitere
  • succes și răbdare

Bilet trimitere RMN