Știați că numărul total de bombe nucleare în lume este de 17.000?

Apropo de conflictul mocnit care este la modă dintre Rusia și SUA/NATO pe tema Crimeea/Ucraina 🙂
Din astea 17.000, doar aproximativ 10.000 sunt active și în jur de 4000 operaționale, restul fiind în proces de demontare și distrugere.
Rusia și SUA au fiecare aproximativ 4.500 de focoase nucleare. Restul țărilor care dețin armament nuclear sunt Franța, China, Marea Britanie, Israel, Pakistan, India și Coreea de Nord. Statele Unite au cea mai transparentă atitudine în ceea ce privește informațiile despre ce capabilități nucleare deține, în vreme ce Coreea de Nord este cea mai non-transparentă (duh!).

În aceeași idee, cea mai puternică bombă nucleară a fost detonată de Rusia Sovietică în anul 1961, denumită “Tsar bomba“. Bomba a avut 50 megatione de TNT, a fost de 2.500 de ori mai puternică decât cea de la Nagasaki. Detonarea a avut loc în arhipelagul Oceanului Arctic.

Deși capacitatea nucleară a fiecărei țări a scăzut în comparație cu nivelul la care se afla în timpul Războiului Rece, în continuare statele care dețin arme nucleare continuă să investească în tehnologie nouă pentru modernizarea armelor și nu par dornice să renunțe complet prea curând la armamentul nuclear. Omenirea asta este atât de proastă încât se va distruge singură, sunt sigur. Peste sute sau poate mii de ani, dar este inevitabil.

More & more