Știați că există o linie imaginară care merge de la Polul Nord până la Polul Sud si marchează trecerea de la o zi calendaristică la următoarea?

Linia se numește International Date Line și reprezintă trecerea din Emisfera Estică în Emisfera Vestică. Ea se află practic pe partea opusă a Pământului față de meridianul Greenwich.
Odată cu International Date Line vin și o serie de ciudățenii, sau confuzii.

1. Insulele Diomede. Sunt două insule, Big Diomede și Little Diomede. Big Diomede face parte din Rusia și Little Diomede este anexată continentului American. Între cele două insule sunt doar aproximativ 4 km, dar la jumătatea distanței este granița. Rusia a mutat toată populația de pe Big Diomede și a militarizat-o (duh!), pe când americanii au lăsat locuitorii de pe Little Diomede în pace. Deși între cele două insule sunt doar 4 km, diferența de fus orar este de 21 de ore datorită faptului că printre ele trece International Date Line.

2. Insulele Tonga și American Samoa au fix aceeași oră, dar cu o diferență de o zi (24 de ore). Asta deși distanța dintre ele este de aproximativ 900 km.

3. Călătorind din Fiji către Hawaii descoperi că ajungi în Hawaii la o dată și oră practic înainte de a pleca din Fiji.

4. În 1892, Insulele Samoa au repetat ziua de 4 Iulie pentru a trece de la ora Asiei pe ora Americii, trecând din vestul în estul International Date Line. 119 ani mai târziu, în 2011, Samoa s-a întors în Emisfera Estică, la vest de International Date Line sărind peste ziua de 30 Decembrie 2011. Motivele au fost unele economice, principalii parteneri de comerț fiind Australia și Noua Zeelandă.

5. Atunci când International Date Line este între 23:00 – 23:59, toată lumea se află în aceeași zi calendaristică.

International Date Line Animation

International Date Line (2)

International Date Line

International Date Line (3)

 

 

 

More & more & more

Categories: Știați că

Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!