Stai la coadă la un magazin Mega Image. Să zic 6-7 persoane în fața ta, alte câteva în spate. Coadă comună, 3 case, pe principiul următorul de la coadă se parchează la casa liberă.

Apare un cocalar din’ăla cu trening, cum îmi place mie, aproximativ 40 de ani, 1.80 înălțime, tuciuriu, geacă argintie, căciulă cu moț. Pardon, pardon pe lângă toată coada și se duce fix până la una din case, se așează lângă cel care urma să plătească și așteaptă. Coșul plin cu pâini și ce căcat și-a mai cumpărat. Noi, ceilalți de la coadă, ne uităm unii la alții, unii mirați, alții scârbiți și … 

… eh, aici e treaba. În povestea mea cocalarul își plătește produsele, își ia restul de 20 de bani (deh, pentru semințe) și pleacă fericit că a mai dat o m#!e și azi, mândru de el că nu e fraier ca restul. Nimeni nu i-a zis nimic.

Și mă întreb ce aș fi putut face? În capul meu s-au desfășurat rapid următoarele alte 3 opțiuni, cu ipoteze de urmări.

 • îl rugam frumos și politicos să aștepte la coadă așa cum facem toți. Ipoteza: la cum arăta și ținând cont de faptul că avea suficientă doză de nesimțire ca să suporte privirile pline de ură a 9-10 oameni presupun că nici o inteligență sclipitoare nu avea. Drept urmare nu ar fi apreciat politețea mea și probabil mi-ar fi zis ceva de mamă. Urma să ignor injectivele și să nu fi rezolvat nimic înafară de draci și frustrări personale, sau să îi răspund și eu de mama lui și restul familiei și … mai departe n-are rost să continui cu presupunerile. Oricum ar fi decurs situația, nu cred că s-ar fi așezat la coadă.
 • îl rugam urât și nepoliticos să se așeze la coadă, cu replici agresive și ironice, pe care oricum nu le-ar fi înțeles, de genul “noi ceilalți ce crezi ca facem aici, așteptăm tramvaiul?”. Reacția lui, cel mai probabil, ar fi fost la fel de agresivă, chiar mai agresivă. Mă îndoiesc că rezultatul acestei abordări ar fi fost vita așezată la coadă.
 • nu-l rugam nimic, mă duceam și îi dădeam cu un raft în cap. Probabil urmarea ar fi fost eu la poliție cu amendă și alte treburi polițienești, el făcând planuri cum să mă taie după ce iese din spital. Tot n-ar fi ajuns să se așeze la coadă.

Vedeți, niciuna din cele 3 nu ar fi rezolvat situația de fapt și anume că el nu a stat la coadă. Mai mult, fiecare din cele 3 avea o posibilă rezolvare violentă, cel puțin verbal. Clar toate 3 mi-ar fi adus niște trăiri emoționale neplăcute. Drept urmare am ales să nu zic nimic…Și dobitocii de genul ăsta se vor reproduce în continuare având impresia că sunt șmecheri și noi, restul, suntem fraieri.

Și suntem.


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

15 Comments

FaraSuparare · January 7, 2015 at 10:30

Eu le mai zic sa treaca la coada, chiar daca nu intotdeauna. O combinatie intre varianta unu si varianta doi in functie de starea de spirit. Cam intotdeauna rezultatul e ca face o figura mirata, eventual tranteste o injuratura printre dinti si trece la coada.
Plus ca mai e o chestie. E de ajuns sa inceapa unul sa ii spuna sa treaca inapoi la coada, ca se coalizeaza si restul.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · January 7, 2015 at 11:30

  Da, și eu le mai zic. Dar doar dacă, analizând personajul, am o oarecare impresie că aș avea succes, sau că cel puțin nu rezultă un scandal. Cu tuciuriul de ieri eram destul de sigur că rezultatul ar fi fost neplăcut.

marian coanda · January 7, 2015 at 11:58

Incepi cu 1 continii cu 2 si termini cu 3.
In functie de rezultat data viitoare o sa stea la coada si o sa astepte politicos sau data viitoare tu te faci ca nu-l vezi..
Eu l-as fi luat la intrebari pe reprezentantul magazinului care este ordinea de servire…

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · January 7, 2015 at 13:13

  “Reprezentantul magazinului” pe astfel de situații era o doamnă la vreo 50 de ani, de la firma de securitate cu care lucrează Mega Image 🙂
  Bună soluția ta, cu condiția să aplici ce zice Stefan mai jos cu lovitul primul…:))

   Alex Cristescu · January 7, 2015 at 14:25

   Cred ca in astfel de cazuri, in care exemplarul este prea “valoros”, cea mai buna idee este sa iei la intrebari personalul magazinului (casiera(ul) sau paza), indiferent de fizic, sunt platiti pentru mine, de mine, Clientul. Ar trebui sa refuze politicos sa ii accepte nesimtirea si sa il pofteasca la coada.

   Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    Eugen · January 7, 2015 at 15:08

    Alex, îmi place țara unde trăiești. Cum se numește? 🙂

     Alex Cristescu · January 8, 2015 at 10:42

     Nu am zis ca s-ar rezolva ceva, traiesc inca in Ro. Dar in situatia data, cred ca ar fi fost o solutie cu minime repercursiuni asupra fizicului tau 🙂

     Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

stefaniordan · January 7, 2015 at 12:56

Eu l-as ruga frumos (dar ferm) sa stea la coada. Daca n-ar vrea m-as duce si mi-as pune TOATE cele cumparate peste ale lui… Probabil urmeaza niste injuraturi, posibil niste imbranceli (e important sa lovesti primul in situatii de genul 😀 )

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · January 7, 2015 at 13:16

  “Frumos dar ferm” :)))) genial. Aplici tehnici de influențare pozitivă învațate pe la cursuri de soft skills pe o maimuță cu 2 clase, cu ocupația mâncător de semințe la scara blocului.
  În urma unor evenimente, încerc să mă las de înjurături și îmbrânceli 😛

   Alex Cristescu · January 7, 2015 at 14:26

   Totusi, a doua parte a scenariului mi se pare geniala, sa renunti la cumparaturi aruncandu-le peste ale lui, genial!

   Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    Eugen · January 7, 2015 at 15:07

    Ai auzi un “Să fie primite, boss” :))

cristina · January 7, 2015 at 13:52

te antrenezi sa fii badass, apoi il tragi pe raionul de paine si il potolesti :-D; dar acesta fiind un scenariu de film hollywood-ian, ne rezumam doar sa privim scena si sa nu reactionam, dar am convigerea ca romanii s-ar fi aliat impotriva personajului, daca cineva incepea conflictul; ia atitudine, poate merge. daca nu merge, nu mai faci. 😉

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · January 7, 2015 at 14:02

  Eu am convingerea că n-ar fi zis nimeni nimic dacă ar fi ieșit o confruntare 🙁
  Majoritatea pun capul în pământ și așteaptă. Dacă o rezolvi tu, e super și sunt mulțumiți. Ar fi intervenit ei, dar n-au apucat :D. Dacă nu o rezolvi o dă pe “eh, na, oricum nu se rezolva, deci ce sens avea să mă bag în treburile altora. Și oricum cheliosul ăla era maniac nebun cu corectitudine and shit, ce a făcut așa rău tuciuriul că s-a băgat în față, nu-i sfârșitul lumii

  marian coanda · January 7, 2015 at 16:02

  de acord….il duci la raionul cu paine ii bagi o bagheta frantuzeasca in dos si-l pui sa faca tzup, tzup pana la casa…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

   Eugen · January 7, 2015 at 16:15

   dar de ce să mai bat drumul până la raionul de pâine plus că ce vină are pâinea?
   Este raionul de deodorante fix lângă case. Au ăia de la Rexona niste tuburi! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!