Stai la coadă la un magazin Mega Image. Să zic 6-7 persoane în fața ta, alte câteva în spate. Coadă comună, 3 case, pe principiul următorul de la coadă se parchează la casa liberă.

Apare un cocalar din’ăla cu trening, cum îmi place mie, aproximativ 40 de ani, 1.80 înălțime, tuciuriu, geacă argintie, căciulă cu moț. Pardon, pardon pe lângă toată coada și se duce fix până la una din case, se așează lângă cel care urma să plătească și așteaptă. Coșul plin cu pâini și ce căcat și-a mai cumpărat. Noi, ceilalți de la coadă, ne uităm unii la alții, unii mirați, alții scârbiți și … 

… eh, aici e treaba. În povestea mea cocalarul își plătește produsele, își ia restul de 20 de bani (deh, pentru semințe) și pleacă fericit că a mai dat o m#!e și azi, mândru de el că nu e fraier ca restul. Nimeni nu i-a zis nimic.

Și mă întreb ce aș fi putut face? În capul meu s-au desfășurat rapid următoarele alte 3 opțiuni, cu ipoteze de urmări.

  • îl rugam frumos și politicos să aștepte la coadă așa cum facem toți. Ipoteza: la cum arăta și ținând cont de faptul că avea suficientă doză de nesimțire ca să suporte privirile pline de ură a 9-10 oameni presupun că nici o inteligență sclipitoare nu avea. Drept urmare nu ar fi apreciat politețea mea și probabil mi-ar fi zis ceva de mamă. Urma să ignor injectivele și să nu fi rezolvat nimic înafară de draci și frustrări personale, sau să îi răspund și eu de mama lui și restul familiei și … mai departe n-are rost să continui cu presupunerile. Oricum ar fi decurs situația, nu cred că s-ar fi așezat la coadă.
  • îl rugam urât și nepoliticos să se așeze la coadă, cu replici agresive și ironice, pe care oricum nu le-ar fi înțeles, de genul “noi ceilalți ce crezi ca facem aici, așteptăm tramvaiul?”. Reacția lui, cel mai probabil, ar fi fost la fel de agresivă, chiar mai agresivă. Mă îndoiesc că rezultatul acestei abordări ar fi fost vita așezată la coadă.
  • nu-l rugam nimic, mă duceam și îi dădeam cu un raft în cap. Probabil urmarea ar fi fost eu la poliție cu amendă și alte treburi polițienești, el făcând planuri cum să mă taie după ce iese din spital. Tot n-ar fi ajuns să se așeze la coadă.

Vedeți, niciuna din cele 3 nu ar fi rezolvat situația de fapt și anume că el nu a stat la coadă. Mai mult, fiecare din cele 3 avea o posibilă rezolvare violentă, cel puțin verbal. Clar toate 3 mi-ar fi adus niște trăiri emoționale neplăcute. Drept urmare am ales să nu zic nimic…Și dobitocii de genul ăsta se vor reproduce în continuare având impresia că sunt șmecheri și noi, restul, suntem fraieri.

Și suntem.