Lumea n-a înțeles nimic din acțiunile lui Vladimir Putin de-a lungul istoriei? La 60 de ani omul vânează balene, merge la vânătoare în Siberia și are centura neagră cu 9 Dan la Taekwondo și centura neagră la Judo. Un fost agent KGB și urmașul lui Boris Yeltsin. Omul este o mașină.

Câtă vreme lucrurile în Ucraina o luau la vale cu revoluții și scandal el n-a zis nimic. Nici nu avea motive, nu se întâmplase nimic încă în Ucraina care să îi atragă atenția. În momentul în care Yanukovici a fost înlăturat de la putere Putin tot n-a zis nimic. Dar a mutat. A mutat trupe rusești în Crimeea. Singurul mare interes al Rusiei în toată treaba asta este Crimeea. Adică portul trupelor rusești la Marea Neagră. Putin tace și face. Guralivii de la U.E sau din SUA roagă, somează și amenință. Putin face. Îi ignoră pe toți și își vede de treabă mai departe. Toți ceilalți se agită ca niște femei disperate, Vladimir Putin acționează fără prea multă vorbă.

Atitudinea lui face toți banii și îi oferă poziția de forță în tot conflictul ăsta. Europenii și americanii stau pe la colțuri și așteaptă mai întâi să vadă reacția lui Putin doar la zvonul unei eventuale măsuri luate de NATO. Dacă mișcă puțin submarinele rusești fug toți și se ascund în spatele lui Merkel, cea mai bărbat dintre toți.

Părerea mea este că până acum Putin s-a jucat. Dar dacă pupincuriștii ăștia din NATO îl mai calcă mult pe bătături s-ar putea să îi scuture puțin.
Omul nu vorbește prea mult, deci o rezolvare pe calea dialogului nu pare să fie cea mai bună soluție. Și dacă stau toți cu chiloții în vine așteptând să vină Putin și să le-o tragă nu fac altceva decât să cedeze de bună voie poziția de forță rușilor.


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

8 Comments

Paul · March 3, 2014 at 12:09

Cainii latra, ursul trece – asta se intampla acum.

In masura in care NATO are interes, si SUA buget militar, vor muta 1 portavion in Marea Neagra… dar asta dureaza ceva.
Teoretic Rusia este mult sub NATO la tehnica militara. Practic, ramane de vazut cat de repede se desfasoara lucrurile, pentru ca Rusia e acolo deja…

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  iogen · March 3, 2014 at 12:24

  Corect. Dacă s-ar pune NATO serios pe treabă Rusia nu are prea mult loc de întors. Doar că NATO mai mult vorbește, acțiune mai puțină în fața Rusiei. Pe când Putin sunt sigur că nu ar avea vreo jenă să arunce cu ceva bombe. Și după să nege că ar fi fost ei…

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Bethrezen · March 3, 2014 at 16:32

Ca si cum “revolutia” din Ucraina nu e suficienta actiune impotriva Rusiei… Sau “primaverile” arabe, pornind de la “atentatul” CIA de la 11 septembrie.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  iogen · March 3, 2014 at 16:49

  “Revoluția” din Ucraina nu era o acțiune împotriva Rusiei atâta timp cât nu avea succes. A devenit în momentul în care revoluționarii au câștigat puterea, în momentul ăla Rusia a început să detașeze trupele în Crimeea.
  Ms de comment.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

   CrD · March 4, 2014 at 12:00

   Ceea ce nimeni nu vrea sa observe referitor la criza asta e ca totul ar fi putut sa se desfasoare relativ normal. Daca “revolutia” ar fi izbucnit de la sine si ar fi fost lasata sa isi urmeze cursul firesc, fara amestecul Vestului care a inflamat, amplificat si zgandarit spirite si orgolii, am fi urmarit probablil niste polemici leagate de datorii financiare si preturi la gaze. Putin nu trebuie considerat nebun. Atata timp cat US+UE au provocat (mai mult sau mai putin) inlocuirea unui guvern in batatura lui nu poate ramane inert. Nici americanii si nici vest-europenii nu mor de dragul ucrainienilor si nici nu asteapta cu infrigurare sa le dea bani. Tot Rusia o tintesc in sensul reducerii sferei de influenta. Asa ca reactia Rusiei e relativ corecta. La fel, reactia NATO e corecta pt ca pana la urma toata floarea cea vestita a intregului Apus si-a dat seama ca a gresit rau bagandu-si nasu in Ucraina. Mai rau, au creeat precedentul Yugoslavia, asa ca ei au inceput jocul.
   Partea proasta e ca Ucraina oricum cade nasol. Fie ca o sa ramana o Crimee separata la fel ca Transnistria cu un contingent serios de militari rusi “uitati” pe acolo, fie Putin retrage soldatii si Crimeea isi obtine independenta singura. Oricum e bye-bye Crimeea. Si, probabil si ceva frig in case. Cred ca asta e cam concluzia la care au ajuns toate partile implicate.
   Doar ca omit ceva: daca unuia ii scapa degetul pe tragaci cand se holbeza la adversari peste gard, atunci lucrurile vor lua o turnura tragica. O baie de sange si o escladare care va duce pana aproape de butoanele rosii…
   Oricum, avand in vedere ca in ultimul timp notiunile de teritoriu, granite, suveranitate si suzeranitate reprezinta, pt amble parti, doar niste cuvinte in dictionar, sper ca nimeni sa nu mai moara. Pana la urma nu conteaza daca platesti in ruble sau in euro. Conteaza sa traiesti.

   Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Bethrezen · March 3, 2014 at 21:01

“Revolutia” din Ucraina era planuita de mai mult timp si in detaliu, asa cum au fost planuite si celelalte “revolutii” din estul Europei acum nu mult timp in urma. Procesul de izolare a Rusiei a inceput inca din Razboiul Rece si nu s-a terminat niciodata. Se construiesc baze militare americane peste tot in jurul ei, “scuturi anti-racheta”, iar caile de comert si partenerii de afaceri dispar unul cate unul.

Eu, unul, nu sunt de partea nimanui; mi-ar placea sa vad un echilibru intre marile puteri ale lumii (si ar fi bine sa fie mereu in numar de 3). Deocamdata, balanta se inclina clar in favoarea uneia singure. E cea careia Romania ii plateste taxa de protectie prin NATO si FMI si careia ii va plati si Ucraina cea “Libera” de-acum inainte.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  iogen · March 3, 2014 at 21:45

  True!
  Părerea mea este că există 3 puteri, poate nu egale dar suficient de capabile astfel încât “celălalt” să nu exagereze: SUA, Rusia, China.
  Mai departe ce se întâmplă este joc de strategie, cu interese economice.
  Nici eu nu țin cu nimeni în mod special, dar îmi place mai mult “libertatea” din România decât “libertatea” din Ucraina, deocamdată.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Dorin · March 4, 2014 at 09:20

Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești. (Efeseni 6:12 VDCC)
Si in libertate Occidentului dar si in asuprirea Rusiei duhurile si demoni sunt aceeași. Ei trag sforile. Dacă credeți sau nu schimba nimic.
Ne vom da seama doar după ce Putin va da o bomba nucleară peste noi si vom părăsi aceste trupuri. Întrebarea e toată diversiunea aceasta ne ia ochi de la soarta noastră după moarte: rai sau iad?

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!