Vorbesc cu companiile producătoare de ceasuri cu istorie și tradiție.
Să lase pe Apple, Samsung, Pebble și alții să-și transpună frustrările în gadgeturi more-or-less inutile și cu un preț ridicol de mare.

Mi-aș dori ca ceasurile să rămână ceasuri, să se păstreze frumusețea colaborării între roțile dințate sau necesitatea unei simbioze perfecte între ancoră și roata eșapamentului. De aceea nu mă bucur când citesc că Breitling dezvoltă modelul B55 sau că Tag Heuer va colabora cu Google pentru a crea un smartwatch de lux.

Ceasul mecanic este o întreagă fabrică într-o carcasă de 40 mm diametru, ce funcționează în perfectă armonie pentru ca limba secundarului să se miște pe cadran, cu o precizie dată de calitatea inginerilor care au dezvoltat mecanismul. Pune toate astea într-un microcip și rezultă un smartwatch. Dar frumusețea motorului dispare.

Revoluția smartwatch îmi aduce aminte de revoluția Quartz din anii ’70. Părerea mea este că ceasurile mecanice vor supraviețui și la smartwatch, dar se pare că oameni au nevoie din nou de o dovadă că, în materie de ceasuri, bateria is a no-no.


Eugen

Mă numesc Eugen. Am pornit acest blog pe platformă wordpress.com pentru ca după câteva luni să îmi dau seama că îmi place și mi-ar plăcea și mai mult un domeniu al meu. Astfel a apărut iogen.ro. Apropo, este cu accent pe i... La origini sunt inginer de-al Politehnicii, în prezent lucrez în IT. Nu, nu programare. Sunt căsătorit și am o fetiță superbă. În pagina de Despre mine găsiți mai multe cuvinte, printre care și câteva dintre motivele pentru care am pornit blogul.

4 Comments

CrD · March 20, 2015 at 14:41

Dar vai! Sustinatorul cloud-ului nu este atins de progresul tehnologic in domeniul ceasurilor? Ce se intampla cu deschiderea la nou? E similar cu discutia camere foto digitale vs. cele pe film. Tu de care folosesti si de ce?

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  Eugen · March 20, 2015 at 15:57

  Nu e același lucru. Îmi place progresul tehnologic și sunt deschis la el, atâta timp cât îmi îmbunătățește calitatea vieții. Încă nu înțeleg smartwatch-urile, dar probabil când le voi descoperi avantajele acestea nu vor fi în materie de arătat ora.
  Ceasurile mecanice vor rămâne bijuterii cu scopul de a arăta ora exactă, fără a se demoda. Smartwatch-urile sunt niște gadget-uri care au alt scop decât acela al unui ceas și care, datorită progresului tehnologic, se vor deprecia moral foarte repede și nu vor mai fi cool. Un Jaeger- LeCoultre întotdeauna va arăta ora, într-un mod superb 🙂 N-o să vezi niciodată un baștan de Wall Street înțolit în costum de mii de euro cu un Pebble la mână. Cu un Vacheron Constantine mai probabil, sau un Ulysse Nardin sau … i can do this forever :))
  Probabil faptul că se poartă la mână face smartwatch-urile să fie asemănate cu termenul de “ceas”. Dar nu sunt ceasuri, nu vor fi niciodată. Sunt doar gadget-uri.
  Am un aparat foto digital fiindcă mi-a ușurat/îmbunătățit acțiunea de a face poze. Un smartwatch mă ajută să-mi citesc mesajele mai repede, să răspund la ele mai … altfel, că nu pot spune mai repede, să văd meteo, să etc. Dar nu să văd ora exactă mai whatever sau să arate bine la o cămașă cu butoni.
  Adică nimic în plus la a fi … ceas 🙂

   CrD · March 20, 2015 at 19:01

   Pentru o persoana deschisa la nou pari putin cramponat in sabloane. Poate la o intalnire la Ritz nu o sa poarte smart-ceasul insa s-ar putea sa ii convina sa il poarte in restul timpului tocmai pt comoditate si accesul facil la informatie (si la… facut bani). Then again, de ce sa nu le combine si sa puna un cristal smecher peste retina display-ul ceasului si o bratara de aur? Poate chiar o sa arate bine cu camasa cu butoni ( nu cu aia cu maneca scurta, apropos de sabloane…).
   P.S.:Toate ceasurile enumerate de tine “arata bine” pt ca sunt scumpe… Si au fost facute sa fie scumpe pt ca are cine sa le cumpere. Spune-mi tu daca exista explicatia tehnica pentru cat costa? Justifica efortul ceasornicarului un pret de 100k eur? Sau de 200k? E design-ul radical diferit de un swatch de 900 ron? Arata ora mai bine decat ceasul hellokitty de la mega image? Tehnic vorbind nici ele nu mai sunt ceasuri, ci bijuterii, accesorii, gadget-uri…

   Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Aliexpress Romania · February 27, 2016 at 21:34

Salut. Am ajuns pe pagina ta si am remarcat ca e foarte ingrijita si prezinta aspecte utile.
Da-mi voie sa propun si eu despre un magazin pe internet
cu produse foarte ieftine: Aliexpress Romania. Cred ca aiaflat deja de el.
Multumesc.

Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonează-te la newsletter

Adresa de email:

Subscribe!